Starostlivosť o trávnik na jar

Krásne počasie s vyššími teplotami postupne zobúdza celú prírodu a výnimkou nie je ani trávnik. Ako sa oň postarať na jar, aby bol opäť krásny a svieži počas celej sezóny?

Odstráňte zvyšky lístia a konárov

Počas zimy sa na trávu dostanú listy, odlomené konáre z okolitých stromov a iný odpad, ktorý môže podporovať vznik plesní. Pred tým, ako začnete s hojením či kosením, ho preto odstráňte.

Starostlivosť o trávnik na jar

Pred prvým kosením nezabudnite na vertikutáciu

Každý trávnik potrebuje po zime oživiť, dôležité je tiež z neho odstrániť odumreté steblá, burinu a mach. Trávnu plsť odstráni vertikutácia, ktorú je potrebné vykonávať dvakrát do roka, a to na jar a na jeseň. Po vertikutácii bude porast prevzdušnený, jednotlivé steblá budú mať tiež ľahší prístup k živinám a vode.

Kosiť začnite až vtedy, keď tráva začne rásť

Priskoré kosenie môže viesť k poškodeniu stebiel, čo by ovplyvnilo rast trávy. Počkajte preto, kým trávnik dosiahne výšku 5 – 7 cm. Potom môžete začať s kosením na 3 - 5 cm. Ak máte v záhrade miesta, kde sa nepohybujete, môžete zvoliť aj menšiu výšku.

Robotická kosačka Gardena

Ostré nože na kosačke

Aby ste dosiahli požadovanú kvalitu kosenia, nože je potrebné pravidelne vymieňať. Ak ste ich pred zimou neskontrolovali, nezabudnite tak urobiť ešte pred tým, ako začnete kosiť. Výmena a brúsenie nožov kosačky je tiež súčasťou zimného servisu kosačiek.

Hnojivo na vyživenie trávnika

Po prvom kosení je dôležité dodať rastlinám dostatok výživných látok. Najvhodnejšou voľbou je prírodné hnojivo. Pri kosení robotickou kosačkou je vám k dispozícii aj špeciálne hnojivo vyvinuté na trávniky kosené týmto spôsobom.

Pravidelné kosenie bráni rastu buriny

Častým problémom trávnika je burina. Robotické kosačky však prinášajú výhodu, ktorú v tomto prípade iste oceníte. Pri pravidelnom kosení viackrát do týždňa burina jednoducho nedostane šancu.