Starostlivosť o robotický vysávač do bazéna predlžuje jeho životnosť

Robotický vysávač do bazéna má, rovnako, ako všetky spotrebiče, obmedzenú životnosť. Na čo by ste mali myslieť, ak chcete, aby vám spoľahlivo slúžil čo najdlhšie?

Pravidelné čistenie filtra

Základom starostlivosti o robotický vysávač do bazéna je čistenie filtračného koša, do ktorého sa počas jeho práce v bazéne ukladajú všetky nečistoty. Výrobcovia myslia na to, aby bolo čistenie filtra pre používateľov čo najviac jednoduché. Pri väčšine modelov ho postačí vybrať, vysypať všetky nečistoty a opláchnuť ho silným prúdom studenej vody. Čistý filter následne dokáže efektívne zachytávať nečistoty bez toho, aby došlo k jeho upchatiu.

robotický vysávač do bazéna

Starostlivosť o kefy bazénového vysávača

Vašu pozornosť budú potrebovať aj kefy vysávača do bazéna, ktoré odstraňujú z povrchu riasy a usadené nečistoty. Aby pracovali efektívne, pravidelne kontrolujte, v akom sú stave. Opotrebované kefy môžu totiž ovplyvniť čistiaci výkon robota. V prípade opotrebovania sa dajú vymeniť za nové.

Napájanie udržiavajte mimo dosahu vody

Keď používate robotický bazénový vysávač, napájací zdroj udržiavajte mimo dosahu vody. Keď sa nepoužíva, potrebné je ho skladovať na suchom mieste. Vysávač do bazéna umiestnite na miesto približne do stredu od oboch koncov bazéna tak, aby bez problémov dosiahol na jeho kraje aj rohy. Pred spustením sa uistite, že počas práce nehrozí stiahnutie napájania do vody. Napájací kábel pred odložením vysávača narovnajte, čím zabránite poškodeniu vnútorného drôtu. Po každom použití ho stočte tak, aby sa dal neskôr ľahko rozmotať. Vybrať si môžete tiež model so systémom Swivel proti zamotaniu kábla.

Robotický vysávač do bazéna skladujte na tienenom mieste

Dlhodobé vystavenie robota slnečnému žiareniu počas letných horúcich dní môže mať za následok postupnú degradáciu plastových komponentov. Preto, keď robotický vysávač do bazéna nepoužívate, skladujte ho na suchom a chladnejšom mieste. Pokiaľ ste máte k vysávaču aj vozík, môžete ho používať aj na jeho odloženie. Zabezpečíte tak, že sa vysávač nebude dotýkať zeme. Vozík vám navyše uľahčí manipuláciu s vysávačom pri jeho opätovnom použití.

Kontrola prívodu a odtoku vody

Pokiaľ spozorujete, že prívodu vody alebo jej odtoku niečo bráni, vysávač zastavte. Zabránite tým zníženiu jeho účinnosti, prípadne tiež poškodeniu motora. Vysávač do bazéna zapínajte, až keď je vo vode, musí byť úplne ponorený. Dôkladnému ponoru pomôžete rukou.

Postupujte podľa užívateľskej príručky

V balení každého robotického vysávača bazénov nájdete aj príručku na jeho používanie. Pred prvým spustením robota by ste si ju mali naštudovať. Dodržiavanie pokynov bráni nadmernému opotrebovaniu a strate záruky.

Profesionálny servis

Tipy na riešenie bežných problémov by ste mali nájsť v návode na obsluhu, ktorý je dodávaný spolu s robotickým vysávačom. V prípade vážnejšej poruchy kontaktujte autorizovaný servis. Nemali by ste sa pokúšať zariadenie sami opraviť. Robotický vysávač od bazéna by ste tak mohli poškodiť.