Výhody a nevýhody robotickej kosačky

Robotická kosačka bude kosiť trávnik za vás a jej používanie má aj iné výhody. Ako je to pri každom inom zariadení, aj tu sa môžete stretnúť s niektorými negatívami. Prinášame vám krátky prehľad, ktorý vám pomôže pri jej výbere.

Aké výhody má robotická kosačka na trávu

Kosačky na trávu, ktoré sa postarajú o krásne pokosený trávnik za vás, sú riešením, ktoré ocení každý používateľ. Výhod, ktoré vám toto zariadenie prinesie, je viacero.

Krásny trávnik

Robotická kosačka v kombinácii s vhodnou starostlivosťou prinesie viditeľné výsledky. Pri dostatočnom zavlažovaní, bude správne nainštalovaná kosačka kosiť váš trávnik niekoľkokrát do týždňa. Na rozdiel od bežného kosenia, ktoré majú mnohí majitelia záhrad možnosť vykonávať len raz do týždňa, bude preto kosiť len niekoľko milimetrov. To trávniku veľmi prospieva a pomáha tiež degradovať väčšinu druhov buriny.

Robotická kosačka na trávu Gardena smart

Mulčovanie, ktoré šetrí hnojivom

Výhodou je zaiste aj to, že robotická kosačka poseká trávu na jemné kúsočky. Tie prepadajú pomedzi jednotlivé steblá až na povrch pôdy. Tu sa postupne rozkladajú, čím obohacujú rastliny o cenné živiny. Tráva bude vďaka tomu rásť bujnejšie a znížite aj spotrebu hnojiva.

Viac času pre vás

Na kosenie bežnou kosačkou je potrebné vyčleniť dostatok času. Aj pri malej záhrade budete potrebovať 1 – 2 hodiny každý týždeň. Mesačne to už je 4 – 8 hodín, ak máte väčší pozemok, toto číslo narastá. Robotická kosačka vám čas kosenia skráti na minimum. Na vás bude len dočistiť miesta tesne okolo stromov, prípadne okrajov záhrady. Spustiť ju pritom budete môcť pokojne aj z gauča, od bazéna alebo z terasy bez toho, aby ste museli vstať.

Zabudnite na zelený odpad

Bežná kosačka zanecháva odpad na trávniku alebo ho zberá do zberného koša. Ten je potom potrebné zlikvidovať. Všetka práca odpadá pri robotickej kosačke, ktorá z nej vytvorí mulč, ktorý pôsobí ako prírodný kompost. Zároveň znižuje množstvo vody, ktorá sa odparuje z pôdy, čo prospieva nielen trávniku, ale aj vašim výdavkom na vodu.

Tichý chod, ktorý neruší

Hlučnosť robotickej kosačky je nižšia ako elektrickej alebo benzínovej. Pohybuje sa len do 60 decibelov. Výkonnejšie modely vhodné pre veľké záhrady budú dosahovať hlasitosť maximálne do 68 dB. Nemusíte sa preto obávať, že častejším kosením budete rušiť susedov. Pokojne ju môžete nechať pracovať aj cez víkendy a sviatky.

Robotická kosačka Gardena Smart

Nevýhody robotickej kosačky

Pri kúpe robotickej kosačky vás iste budú zaujímať aj jej negatíva. Na čo by ste mali myslieť?  

Je cena vysoká alebo nie?

Na prvý pohľad sa iste môže zdať, že za mnoho robotických kosačiek zaplatíte viac ako za elektrické modely. Navyše je odporúčaná aj odborná inštalácia robotickej kosačky, ktorá znamená ďalší výdavok. Do úvahy je však potrebné vziať nielen cenu robota. Robotická kosačka vás zbaví starostlivosti o kosenie trávnika, čím vám ušetrí mnoho času. Pravidelné mulčovanie znižuje výdavky na hnojenie a zavlažovanie.

Nekosí vysokú trávu

Robotické kosačky nie sú vhodné na kosenie vysokej trávy. Na prerastený trávnik je potrebné používať elektrický alebo benzínový model. Ak chcete využívať jej benefity, trávnik je vhodné kosiť pravidelne.

Robotická kosačka a domáci miláčikovia

Máte doma psa? Pokiaľ sa jedná o malé plemeno, kosenie robotickou kosačkou nebude problém. Veľké plemená však môžu kosačku prevrhnúť. Ak máte veľkého psa, budete sa preto musieť venovať jeho výcviku.

Problémom môžu byť aj exkrementy, po ktorých bude kosačka jazdiť. Okrem toho, že ich rozšíri po celom trávniku, znečistia ju a nalepia sa na ne zvyšky posekanej trávy.

Nie každý model kosí okraje

Niektoré modely nedokážu dostatočne kosiť aj okraje záhrady. V čase intenzívneho rastu trávy ich preto bude potrebné častejšie dočistiť. Pri správne navrhnutých okrajoch však bude postačovať dokosenie raz za niekoľko týždňov.