Robotická kosačka obohatí trávnik o mulč

Pri kosení trávnika bežnou kosačkou je potrebné pravidelne vynášať zelený odpad. Robotické kosačky však dokážu steblá nasekať na drobné kúsky, ktoré nie je potrebné zberať. Môžete ich pokojne nechať na trávniku ako mulč, ktorý ho vyživí a zvyšuje aj odolnosť rastlín.

Jemný mulč ako hnojivo

Robotická kosačka má ostré nože, ktorými skracuje trávu vždy len o niekoľko milimetrov. Pri kosení ju rozseká na malé kúsočky, ktoré potom zostávajú na trávniku ako jemný mulč. Všetky drobné kúsky sa ľahko dostanú pomedzi steblá až na povrch pôdy, nemusíte sa preto obávať, že budú na trávniku vysychať. V prípade, že sa vo vašej záhrade nachádzajú aj suchšie rastliny, robotická kosačka ich rozseká takmer na prach. Ten potom ľahko prepadne až na zem. Aby ste dosiahli maximálny efekt, k dispozícii je tiež špeciálne hnojivo na trávnik kosený robotickou kosačkou. Podporuje mulčovací proces a recykláciu pokosenej trávy.

Robotická kosačka obohatí trávnik o mulč

Výsledok dosiahnete len s ostrými nožmi

Mulčovanie trávnika jemne nasekanou trávou dosiahnete len vtedy, ak má vaša robotická kosačka dostatočne ostré nože. Dobu výmeny odporúčanú výrobcom sa preto oplatí neprekračovať. V prípade opotrebenia nože včas vymeňte za nové.

Mulčovanie trávnika má niekoľko výhod

  1. Mulčovanie trávnika (nastielanie pôdy) vytvára na povrchu pôdy ochrannú vrstvu. Počas horúceho leta pomáha v pôde zadržiavať vodu a regulovať jej teplotu.
  2. Mulč bráni prerastaniu buriny a spomaľuje jej rast.
  3. Tráva sa postupne rozkladá, slúži ako kvalitné organické hnojivo a poskytne trávniku pravidelný prísun množstva dôležitých látok. Dávky hnojiva budete môcť znížiť približne o 20 – 30 %. Z 1 kg pokosenej trávy sa postupne uvoľní 30 g dusíka, 20 g draslíka a 10 g fosforu.
  4. Mulč tiež zvyšuje odolnosť rastlín voči ochoreniam.

mulcovanie roboticka kosacka

Pozor na mokrý trávnik

Ak chcete, aby pokosená tráva slúžila ako mulč, nekoste mokrý trávnik. Kosenie by ste si mali naplánovať až po vyschnutí rannej rosy a iste by ste nemali kosiť po polievaní alebo daždi. Robotická kosačka by v takom prípade namiesto jemne nasekaných stebiel vytvorila kašovitú hmotu. I keď by tráve neuškodila, zhlukovala by sa do väčších celkov, čo by bránilo rovnomernému rozmiestneniu pomedzi jednotlivé rastliny. To by nevyzeralo veľmi esteticky.