Robotická kosačka — investícia, ktorá prináša šetrenie

Robotická kosačka šetrí váš čas pri kosení, navyše po nej nemusíte vynášať žiaden odpad. Trávnik bude okrem toho vďaka častému koseniu a mulčovaniu nasekanou trávou prospievať viac ako pri kosení bežnou kosačkou. Ako je to možné?

Robotická kosačka alebo bežná kosačka?

Pri výbere kosačky na trávu je jedným z hlavných parametrov rozhodovania cena, čo často vedie ku kúpe bežnej kosačky. Cena, ktorú zaplatíte, však nehovorí o finančnej úspore, ktorú vám časom prinesie robotická kosačka. Kde všade vám investícia do nej ušetrí?

  1. Šetrí čas, ktorý môžete venovať práci, rodine alebo relaxu.
  2. Pokiaľ sa množstvo odpadu zo záhrady nezmestí do hnedej zbernej nádoby, ušetrí vám tiež náklady aj čas na odvoz pokosenej trávy na zberný dvor.
  3. Menej zaplatíte aj za hnojenie a váš trávnik bude navyše viac odolný voči ochoreniam.
  4. Znížia sa tiež vaše výdavky na vodu.

Robotická kosačka Husquarna

Ako je to možné?

Pri bežnom kosení sú kúsky trávy dlhšie, preto je ich potrebné zberať do zberného koša kosačky. Robotická kosačka naseká trávu nadrobno, čím vytvorí mulč, ktorý sa počas kosenia trávy vplyvom vírivého pohybu nožov rozmiestni rovnomerne pomedzi steblá. Mulčovanie využíva prirodzený proces, ktorý vidíte všade v prírode. Pokosená tráva sa postupne rozkladá a vyživuje trávnik. Zvyšujte aj jeho odolnosť voči ochoreniam a podporuje mikrobiálny život v pôde.

Mulčovanie znižuje výdavky na zavlažovanie

Pravidelné mulčovanie trávnika šetrí počas celej letnej sezóny aj na výdavkoch na zavlažovanie. Mulč pokrýva pôdu, čím bráni odparovaniu vlhkosti. Preto trávnik aj počas horúcich dní menej trpí suchom. Vďaka tomu, že chráni pôdu pred prehrievaním, vaša tráva menej trpí vysokými teplotami. Viac o výhodách mulčovania pri kosení robotickou kosačkou sa dozviete tu.

Robotická kosačka šetrí čas

Vypočítajte si vašu úsporu

Cena za ušetrený čas na vaše koníčky, rodinu či iné činnosti sa, samozrejme, nedá vyčísliť. Suma, ktorú vám robotická kosačka ušetrí na vynášaní odpadu, bude závisieť od toho, či ho budete musieť vyvážať sami a toho, ako často tak budete musieť robiť. K tomu je tiež potrebné pripočítať vyššie výdavky na vodu pri kosení bežnou kosačkou.

Keďže sa len z 1 kg pokosenej trávy postupne uvoľní 30 g dusíka, 20 g draslíka a 10 g fosforu, šetríte aj na výdavkoch za hnojivo. Ak chcete vedieť presnú sumu, prepočítajte si spotrebu hnojiva s ohľadom na veľkosť kosenej plochy za rok. Koľko presne je 30 % z nej? Toľko eur vám ročne ušetrí kosenie trávy robotickou kosačkou. Už viete, čo sa vám viac oplatí?