Ako na starostlivosť o robotickú kosačku?

Robotické kosačky sa za vás postarajú o pravidelné a dôkladné kosenie trávnika. Aby ste svoju kosačku udržali v dobrej kondícii a mohli sa na ňu vždy spoľahnúť, mali by ste venovať čas jej údržbe. Na čo všetko myslieť, aby vám spoľahlivo slúžila čo najdlhšie?

Domček na robotické kosačky

Robotická kosačka býva vystavená zmenám teplôt, vetru aj dažďu a môžete ju bez obáv z poškodenia nechať vonku celý deň. I keď sa kosačky vyrábajú s kvalitnou konštrukciou, ktorá všetkým vplyvom dokáže odolávať, na ochranu v čase, kedy nepracujú, sa odporúča používať ochranný domček pre robotické kosačky. Garáž robotickej kosačky prispeje k zachovaniu vzhľadu jej povrchovej úpravy a k predĺženiu jej životnosti. Ochráni ju pred vplyvom extrémneho počasia, krupobitia a zabráni tiež vplyvu UV žiarenia a prehrievaniu.

starostlivosť o robotickú kosačku

Nezanedbajte čistenie rezacích nožov

Na kosenie trávnika slúžia robotickej kosačke nože v jej spodnej časti. Vďaka ich ostrosti dokážu steblá trávy posekať na drobné kúsky, čím vytvárajú jemný mulč. Pokosenú trávu preto netreba zberať, môže zostať na trávniku. Prispeje k ochrane pôdy pred vysychaním a poslúži tiež ako hnojivo. Aby nože dokázali trávu dokonale posekať, je potrebné udržiavať ich v dobrej kondícii, k čomu prispieva aj ich pravidelné čistenie.

Pravidelná výmena nožov

Nože robotickej kosačky sa časom opotrebujú. Na nedostatočnú ostrosť vás upozornia bledšie končeky na pokosenej tráve, pozorovať môžete tiež rozstrapkané konce. Ak by ste sa na takto pokosený trávnik pozreli zo šikmého uhla, pôsobil by šedivo. Nové žacie nože vám umožnia opäť dosiahnuť požadovanú kvalitu kosenia.

Očistite spodnú časť kosačky

Na čistenie nožov by ste mali myslieť tiež po kosení mokrej trávy, kedy sa jej kúsky navyše zachytávajú na spodnej časti kosačky. Pokiaľ by ste medzi jednotlivými koseniami naplánovali dva či viac dní pauzy, posekaná tráva by na kosačke uschla. Po zapnutí by mohla potom brániť voľnému pohybu nožov a robotická kosačka by bola hlučnejšia.

čistenie robotickej kosačky

Zimný servis kosačiek

Robotické kosačky vyžadujú po skončení sezóny zvláštnu pozornosť. Zaistiť bezproblémové fungovanie a odstrániť všetky nedostatky vám umožní zimný servis robotickej kosačky. Zimný servis kosačiek ponúkame vrátane zvozu, aby ste sa nemuseli o nič starať. Kosačku rozoberieme, vyčistíme zvonku aj zvnútra a vymeníme všetky poškodené diely. Súčasťou servisu sú tiež test mechanických častí, motora, batérie a aktualizácia softvéru. Pri kosačkách, ktoré majú žiletkové nože je v cene zimnej údržby aj ich výmena za nové. Ak má vaša kosačka pevný nôž, jemne ho dobrúsime, aby bol pripravený na nasledujúcu sezónu.