Robotická kosačka a dážď — na čo by ste mali myslieť?

Robotické kosačky sú vyrábané tak, aby zvládli aj pôsobenie dažďa. O ich prevádzke v nepriaznivom počasí a na mokrej tráve je však dobre vedieť niekoľko faktov.

Optimalizované na prácu v daždi

Robotické kosačky sú skonštruované tak, aby dokázali pracovať aj v daždi, prípadne počas prehánky s krupobitím. Kryt a konštrukcia sú optimalizované, aby voda nemohla vniknúť dovnútra a poškodiť batériu a elektronické komponenty. Pravdepodobnosť, že sa tak stane, je pri značkovej a dobre udržiavanej robotickej kosačke len minimálna.

Robotické kosačky pracujú aj v daždi

Pozor na stojatú vodu

Problémom pre kosačku je však stojatá voda, ktorá sa zostáva v kalužiach na trávniku. Ak sa vo vašej záhrade po prudkom lejaku nahromadí voda, robotickú kosačku radšej zastavte. Väčšina moderných zariadení sa dá ovládať cez aplikáciu v smartfóne, nebudete pritom ani musieť vstávať z gauča.

A čo mulčovanie?

Robotická kosačka dokáže pokosiť aj mokrý trávnik. Keďže však pri práci pokosenú trávu nezbiera, ale mulčuje, v prípade dažďa sa vytvárajú zhluky mokrých odrezkov. Tie potom zostávajú na tráve, čo nevyzerá esteticky. Problémom môže byť aj hromadenie mokrej trávy na nožoch kosačky. Preto, pokiaľ je to možné, v prípade dažďa kosačku zastavte a počkajte, kým trávnik vyschne.

robotická kosačka ovládanie cez aplikáciu

Ako pracuje dažďový senzor?

Chceli by ste, aby sa vaša robotická kosačka dokázala počas dažďa sama vrátiť do nabíjacej stanice? Vyberte si model, ktorý má zabudovaný dažďový senzor. Keď senzor zaznamená dážď, kosačka sa zastaví a sama sa vráti. Robot sa spustí až vtedy, keď mu dá dažďový senzor jasný signál. Niektoré modely sú vybavené možnosťou nastavenia citlivosti senzora. Kosačka sa potom, napríklad, vráti do nabíjacej stanice len v prípade intenzívnejších zrážok. Nastaviť sa dá aj to, aby sa vo vlhkom počasí nenaštartovala.

Dažďový senzor prispieva k ochrane robota pred poveternostnými vplyvmi a predĺženiu jeho životnosti, zabráni aj nalepeniu zhlukov mokrej trávy na spodok kosačky. Čo však robiť, ak niekoľko dní po sebe prší a tráva príliš narastie? Aby ste sa vyhli tomuto problému, pri kúpe kosačky hľadajte modely, ktoré dokážu bez problémov kosiť aj v daždi. Pomôcť vám môže aj to, ako často ste doma, keď robotická kosačka pracuje. Pokiaľ vám viac vyhovuje v prípade prehánok jej prácu zastaviť cez aplikáciu, môžete si zvoliť model bez senzora.

Myslite na čistenie kosačky po kosení v daždi

Ak robotická kosačka kosí aj počas dažďa, myslite na to, že sa oveľa viac zašpiní. V daždi sa tiež viac opotrebúvajú čepele. Po skončení dažďa robota vyčistite čo najskôr — po zaschnutí nečistôt sa budú odstraňovať oveľa ťažšie. Na zrážky myslite aj pri inštalácii kosačky. Nabíjacia stanica by sa mala nachádzať na mieste, ktoré nebude ani po prudkých prehánkach ponorené vo vode.