Ako prebieha inštalácia robotickej kosačky

Oslovilo vás kosenie bez nutnosti vašej asistencie? Ako prebieha inštalácia robotickej kosačky vám vysvetlíme v nasledujúcom článku.

Vyhnite sa najčastejším problémom pri kosení

Prekážky, zaseknutie alebo alarm kvôli zdvihnutiu z terénu — to všetko sú problémy, na ktoré môžete naraziť pri používaní robotickej kosačky. Aby ste sa im vyhli, potrebné je dodržať správny postup jej inštalácie.

V záhrade môžu vašej kosačke zavadzať rôzne prekážky. I keď jej moderné senzory pomáhajú orientovať sa v teréne, neposkytujú však 100 % záruku, že nedôjde ku kolízii. Dôjsť môže tiež k nežiadúcemu zdvihu v prípade, že sa kosačka pustí, napríklad, liezť na nohy trampolíny alebo k zaseknutiu predmetov medzi nože kosačky a ich poškodeniu. Inštalácia robotickej kosačky preto vyžaduje odborný prístup. Pokiaľ si na to netrúfate sami, radi prídeme až k vám a o všetko sa postaráme.

inštalácia robotickej kosačky

Inštalácia robotickej kosačky krok za krokom

Odborná inštalácia robotickej kosačky prebieha v niekoľkých krokoch, ktoré zahŕňajú umiestnenie dokovacej stanice a ohraničenie územia kosenia.

Umiestnenie dokovacej stanice

Dokovaciu stanicu je potrebné situovať na miesto s dobrým prístupom. Malo by byť na rovnakej úrovni s trávnikom, vhodné je tiež dodržať vzdialenosť viac ako 2 m od domov, stromov a stien. To zaistí dobré prijímanie signálu anténou. Nezabudnite na vhodnú vzdialenosť od elektrickej siete, ktorá by sa mala nachádzať v dosahu.

Dokovacia stanica by nemala byť umiestnená ani v blízkosti zavlažovacích trysiek, fontán, čerpadiel vody a klimatizačných zariadení. Pred stanicou ponechajte dostatočný priestor na bezproblémový vjazd kosačky, odporúča sa minimálne 1 m.

vymedzenie pracovnej oblasti kosačky

Nastavenie pracovnej oblasti

Dôležitým krokom je nastavenie pracovnej oblasti robotickej kosačky. Jej pohyb môžu ohraničovať virtuálne hranice alebo sa oblasť kosenia stanoví pomocou vymedzovacích káblov s neškodným napätím niekoľko voltov. Toto napätie nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo pre ľudí ani domáce zvieratá, je však postačujúce na navigovanie robota pomocou jeho senzorov.

Ohraničujúce káble môžu viesť tesne nad zemou alebo sa dajú aj zakopať. Ak sa rozhodnete pre inštaláciu tesne nad zemou, pred ich pokladaním je potrebné pokosiť okraje trávnika na minimálnu dĺžku. Umiestnenie káblov pod zemou je výhodnejšie, ak vám záleží na estetike.

Precízna inštalácia vodiacich káblov vyžaduje profesionálny prístup. Potrebné je presne určiť, kadiaľ majú viesť, pričom niekedy záleží na milimetroch. Ak by hranica pracovnej oblasti viedla priveľmi blízko k orientačným bodom, nože kosačky by sa mohli zaseknúť alebo poškodiť. Na druhej strane nie je vhodné klásť káble s veľkou rezervou, pretože v tom prípade nebudete mať dostatočne pokosené okraje trávnika.  

Testovacia jazda

Na záver je potrebné vykonať testovaciu jazdu na kontrolu, ako robotická kosačka funguje v pracovnej oblasti. Kosačka otestuje mapu pohybom pozdĺž hraníc oblasti, zakázaných zón a prejazdov. Po dokončení testu by mala byť schopná sama vojsť do dokovacej stanice.

Aké problémy môžu sprevádzať inštaláciu robotickej kosačky

Ohraničenie pracovnej oblasti by mal vykonať odborník, čím sa predíde problémom s nedostatočným kosením niektorých oblastí záhrady a vás to odbremení od nutnosti ručného kosenia. Ich správnym nastavením tiež môžete robotickej kosačke prácu uľahčiť. Problém môže nastať aj v záhrade, kde je potrebné vytvoriť prejazd medzi viacerými pracovnými oblasťami alebo sa v nej nachádzajú zakázané územia, na ktoré robotická kosačka nebude mať prístup.