Aká je životnosť robotickej kosačky?

Robotická kosačka vám výrazne zjednoduší starostlivosť o trávnik. Zaujíma vás, koľko rokov vám bude slúžiť? Akú životnosť dosahujú robotické kosačky a čo všetko na ňu vplýva, vám prezradíme v nasledujúcom článku.

Už viac ako 30 rokov na trhu

Prvé vydarené modely robotických kosačiek boli uvedené na trh koncom 90. rokov minulého storočia. V tomto období si majitelia záhrad mohli kúpiť, napríklad, prvé robotické kosačky Robomow. Prvé modely, samozrejme, nedisponovali funkciami, ako sú ovládanie cez smartfón či možnosť integrácie do inteligentnej domácnosti, priniesli však mimoriadny prielom — dokázali sa postarať o kosenie trávnika bez nutnosti asistencie počas práce.

robotické kosačky robomow história

Čo vplýva na životnosť robotickej kosačky

Správna starostlivosť o kosačku

Kvalitné robotické kosačky sú odolné, životnosť jednotlivých komponentov ako aj kosačky však závisí od niekoľkých faktorov. Sú nimi prostredie, v akom kosačka pracuje, to, ako často ju používate, a tiež to, ako sa o ňu staráte. Ak chcete, aby váš robot dosiahol dlhšiu životnosť, mali by ste pravidelne čistiť otočné hriadele a meniť opotrebované nože.

Myslite tiež na ochranu pred výkyvmi počasia. Dokovacia stanica by mala byť umiestnená na mieste, kde bude kosačka chránená pred priamym slnečným žiarením, čo vplýva na životnosť batérie. Kvalitnú batériu budete musieť vďaka správnemu zaobchádzaniu mieniť po 5 až 10 rokoch. Ako chrániť kosačku počas leta pred vysokými teplotami sa dozviete v článku Vysoké teploty, slnko a robotická kosačka.

Kosačku chráňte pred mrazom

Batérii a elektronike robota neprospieva ani mráz. Na jeseň, keď trávnik prestáva rásť a nie je ho potrebné kosiť, preto svoju kosačku zazimujte. Hneď v prvý deň, kedy hrozia mrazy, ju odložte na suché miesto chránené pred vplyvom počasia a vytiahnite ju až na jar.

Výber podľa veľkosti trávnika a správna inštalácia

K zvýšenej miere opotrebenia môže dôjsť v dôsledku neodbornej inštalácie robotickej kosačky. Pri jej výbere je tiež potrebné myslieť na to, akú veľkú plochu budete pravidelne kosiť. Nie je vhodné vybrať model, ktorého maximálna plocha kosenia uvedená v údajovom liste sa rovná rozlohe vášho trávnika. Táto hodnota je orientačná. Kvôli sile porastu, vyvýšeninám, úzkym prechodom a prekážkam je vždy lepšie vybrať robotickú kosačku s vyšším výkonom. Faktom totiž je, že ak je robot prevádzkovaný na hranici svojich limitov, vedie to k jeho zvýšenému opotrebovaniu.

robotická kosačka a veľkosť trávnika

Ochrana proti vniknutiu vody

Robotické kosačky sú vyrobené tak, aby boli chránené proti vode stekajúcej zhora. Z dlhodobého hľadiska je však nutné myslieť na minimalizovanie kontaktu s vlhkosťou. Stačí dodržiavať niekoľko zásad:

  • Pri umývaní kosačky nepoužívajte vysokotlakový čistič ani silný prúd vody. Na čistenie sú vhodnejšie jemná kefka a vlhká handrička.
  • Nenechávajte robota kosiť v oblasti so stojacou vodou. Ak sa po daždi vo vašej záhrade vyskytujú takéto miesta, spustite ho manuálne až vtedy, voda dostatočne vsiakne do pôdy.
  • Pokiaľ má vaša robotická kosačka dažďový senzor, vhodné je ho zapnúť. Aj keď bez problémov dokáže pracovať aj v daždi, mokrá tráva nie je pre jej chod prospešná. Pri takomto kosení sa viac opotrebovávajú nože, pokosená mokrá tráva sa hromadí na spodnej časti, kosačka navyše nemôže správne mulčovať.

Vydržia aj 15 rokov

Modely vyrobené okolo roku 2 000 dokázali spoľahlivo slúžiť aj viac ako 15 rokov. Dnešné kosačky sú o niečo menej robustné. Menšia hmotnosť a rozmery, zložitejšia elektronika a kvalitné batérie zvyšujú komfort pri používaní. Zatiaľ ešte nemáme dostatok informácií o tom, koľko rokov vydržia bez problémov pracovať, pretože dnes dostupné najstaršie modely majú okolo 7 rokov. V porovnaní so staršími kosačkami je však možné povedať, že výrobcovia neprestali klásť dôraz na ich spoľahlivosť, vysokú kvalitu a dlhú životnosť.